Blog

Nagyböjti lomtalanítás

Hamvazószerda. Elkezdődött a nagyböjt. A nagyböjt a belső szabadság megedzésé­nek ideje. Ezt gyakorolhatjuk evésnél és ivásnál, ha tudatosan lemondunk az alkohol­ról vagy a húsról. De vonatkozhat az időnk és napjaink beosztására is. Nagyböjtben tudatosan átnézhetjük egyszer naptárunkat, és átgondolhatjuk, mit tudunk valahol törölni. Biztosan találunk néhány időpontot, amivel mi magunk terheljük önmagunkat.

A nagyböjt olyan, mint a test és a lélek tavaszi nagytakarítása. A testet a böjttel salaktalanítjuk, a lelket pedig a több idővel és a csenddel.

Ám a tavaszi nagytakarítás lakásunkra is vonatkozhat. Anselm Grün elmondja: „a közösségi életünkben van egy közös délutánunk, amikor mindenki igyekszik megszabadítani saját celláját a fölösleges dolgoktól. Szent Benedek azt ajánlja nekünk szerze­teseknek, hogy a nagyböjt kezdetén állítsunk fel egy edzéstervet, mi mindent akarunk eb­ben a hét hétben gyakorolni, hol akarunk többet imádkozni, kevesebbet beszélni, in­tenzívebben elmélkedni, és figyelmesebben az emberek felé fordulni.”

Gondoljd át te is, milyen konkrét elhatározást teszel ebben a nagyböjtben. És állíts fel egy programot. – A nagyböjt célja, hogy begyako­roljuk a belső szabadságot mint alapmagatartást. Igaz, az út efelé nehéz rituálékon át vezet.

Lomtalanítsd idődet!

Válogasd át időpontjaidat, amelyeket beterve­ztél.

Gondold át, hogyan lomtalanítod idődet, és hol iktatsz be tudatosan rituálékat, amelyek­ben önmagadra találhatsz, amelyekben kilépsz mindennapjaidból, és belemerülsz a csend világába, Isten világába.

Milyen rituáléval akarod kezdeni a nagyböjtben a napod?

Milyen rituáléval akarod befejezni?

Mikor akarsz időt találni a csendre, az elmélkedésre és az olvasásra?

Lomtalanítsd lakásod!

Nagyböjtben mindenekelőtt azt kell meg­tisztítanunk, ami gondolkodásunkat ho­mályosítja el. Ehhez tartozik lakásunk is. Néha nem hagy bennünket lélegezni. Érezni fogod, hogy a lomtalanítás felsza­badít.

Járd végig egyszer egészen tudatosan helyi­ségeket otthonodban.

Nézd meg pontosan, hol zsúfolt túlságosan a lakásod/szobád.

Most ez jó lehetőség arra, hogy végigjárjuk egyszer házunkat, és átgondoljuk, mit ad­junk tovább, vagy mitől szabaduljunk meg.

Kérdezd meg önmagadtól:

Mit vettem az elmúlt évben kezembe? Tényleg szükségem van még rá? Vagy sok­kal jobban érezném magam, ha ezt kiten­ném a házból?

Mit tudok elajándékozni? Mitől szabadulok inkább meg? Természetesen nem mindig könnyű meg­válni a megszokott dolgoktól. Ilyenkor fé­lelmek keletkeznek: talán egyszer még szükségem lesz rá. De házunk tavaszi nagytakarítása lelkünknek is jót tesz. Megszabadítjuk magunkat a külső dol­goktól való fügéstől. Szabadabbnak érezzük magunkat. És újra lélegezni tu­dunk lakásunkban. Éppen azoknak a he­lyiségeknek a megtisztítása, amelyek tele vannak tömve felesleges dolgokkal, válhat annak képévé, hogy lelkünk eldugott he­lyiségeit is ki kell söpörnünk.

Kidobjuk magunkból a keserűsédet, a nega­tív érzéseket, amelyek bizonyos emberek­kel szemben lerakódtak bennünk, az el­múlt sérülések minden szemetét.

Így a tavaszi nagytakarítás után nemcsak a házban, hanem lelkünkben is sokkal job­ban fogjuk magunkat érezni.

Egyszerűsítsd a nagyböjtben étkezésed

Végezz rituálét a reggelinél, az ebédnél és a vacsoránál – ne csak tömjed magadba a cuccot.

Hogyan akarod alakítani az időt, amikor eszel?

Az egyszerű étkezés rituáléja, amelyet tuda­tosan, lassan élvezel, jót fog tenni neked, és majd egy új érzést nyújt az ünnepi étkezés élve­zeténél, ami Húsvétkor vár rád.