Blog

Nagyböjtre hangolódva: Jó szokások kialakítása

Nagyböjt a jó szokások kialakítására alkalmas időszak, amikor jobban odafigyelünk magunkra, a jó Istenre, a Teremtőre hangolódva.

Egyik ilyen jó szokás a sok futással szemben, mely kimerít, ha a pihenésre is nagyobb hangsúlyt fektetünk. Régi nagy szerzeteseket mikor emberek kerestek meg különböző problémákkal, gyakori tanács volt: pihenje jól ki magát, s minden megváltozik.

A pihenés és a kikapcsolódás annyira fontos, hogy Isten beillesztette a Tízparancsolatba – olyan parancsolatok mellé, hogy ne paráználkodj, ne ölj és ne lopj. Lehet, hogy azt mondod, te sosem ölnél meg senkit, sosem paráználkodnál. De van nyugalom napod minden héten?

A Kiv 20,9-10 ezt írja: „Dolgozz és végezz el mindent hat nap alatt minden héten, de a hetedik nap a nyugalom napja Istened, az Úr dicsőségére.” A szombat azt jelenti, a nyugalom napja.

Isten nem a saját érdekében alkotta meg a nyugalom napját, hanem a mi érdekünkben: „A szombat lett az emberért, nem az ember a szombatért“ (Mk 2,27). Amikor teljesen figyelmen kívül hagyod Isten törvényeit, kinek ártasz? Nem Istennek.

Nem számít, hogy a hét melyik napja számodra a nyugalom napja. Azok közületek, akik vállalkozók vagytok vagy otthonról dolgoztok, ha nem iktatjátok be a nyugalom napját a programotokba, sosem fogtok pihenni. Minden egyebet bejegyeztek a teendők közé, tehát a nyugalom napját is írjátok be.

Mit tegyél a nyugalom napján?

  • Pihentesd a tested. A francia forradalom idején eltörölték a vasárnapot mint pihenő napot, később viszont vissza kellett állítsák, mert a nép egészségi állapota romlott. Lehet, hogy amikor pihensz, bűntudatot érzel. Jézus nem érzett, sőt kiemelten fontosnak tartotta a nyugalom napját.
  • Töltsd fel az érzéseidet. Ezt megteheted csendesség, egyedüllét vagy olyan kikapcsolódás által, amely felüdít téged.
  • Fókuszáld újra a lelkedet. A dicsőítés – akár másokkal együtt, akár egyedül dicsőítesz  – megváltoztatja a nézőpontodat az életeddel kapcsolatban.

Segítő kérdések beszélgetéshez, elmélkedéshez:

  • Minden héten 168 óra áll rendelkezésedre. Szánd rá az időt és jegyezd le, hogy minden héten mennyi időt töltesz különböző tevékenységekkel (munka, alvás, sport, étkezés, vezetés, fizikai tevékenységek, lelki tevékenységek, családi programok, hobbik stb.). Vond ki az eltöltött időt a 168 órából.
  • Egy héten hány órát kellene dolgoznod? Mi az, ami túl sok idődet vesz el?
  • Mik a pihentető dolgok számodra, hogyan tudsz pihenni?