Blog

Nagyböjti tapasztalat

Nagyböjt első napján elromlott a fejhallgatóm. Általában nálam volt az iPod, mert szeretek zenét hallgatni, amikor szabadidőm van. Beethovent, Bachot hallgatom… A szakrális zene ártalmatlannak tűnik számomra, Istent dicséri, aki a Szépség. Aznap, mivel nem tudtam semmit hallgatni, úgy döntöttem, hogy imádkozom, miközben egyetemre megyek. Az út körülbelül negyven percig tart. Imádkoztam azokért az emberekért, akikkel találkoztam, különösen azokért, akik szomorúnak, magányosnak vagy dühösnek tűntek. Nagyon szép élmény volt.

Úgy döntöttem, hogy felhagyok a zenehallgatással a nagyböjtben, és ezt az időt az imának szentelem. Nagyon hamar rájöttem, hány órát töltök fejhallgatóval, és hogy ezt az időt Istennel tölthetem. Azt is észrevettem, hogy amikor a nagyböjt negyven napja alatt ilyen ajándékot adtam magamnak, és feladtam apró érzéki örömeimet, könnyebben megmaradtam az imádságban. A napomat is jobban megszerveztem.

Béke szállt rám. Sokkal jobban összpontosítottam az Istennel való kapcsolatomra, és nyitottabb voltam a Szentlélekre. Felszabadultabbnak éreztem magam az olyan érzéki örömök keresése alól is, mint a bor, a kávé, az evés, a zenehallgatás, a filmnézés vagy a vágyakozás – könnyebben tudtam uralkodni magamon.

Szabadabb lettem. Visszatért a gyóntatás könnyedsége, nem foglalkoztam annyira a mindennapi, családi, szakmai dolgaimmal. Abbahagytam a jövő miatti aggódást. Bíztam Istenben. Sokkal boldogabb voltam”