Blog

Ünnepelj a gyerekeiddel!

A gyerekeknek szükségük van az ünneplésre.

Csak egy vicces szó a tréfa kedvéért. A családoknak szórakozniuk kellene. Az otthonnak egy játszóháznak kellene lennie. Hatalmas hibát jelent sok-sok olyan házban, ahol a szülők alapvetően jó szülők, és figyelnek a gyerekeikre, azonban nincs elég szórakozás, mivel túl elfoglaltak. Munka után hazajönnek a „tennivaló” listával, amiket mind el kell készíteni. Csak éppen nincs idejük mókázni.

Elviseled a gyerekeidet, vagy élvezed a társaságukat? A gyerekeknek szükségük van az ünneplésre!

„Az embereknek élvezniük kellene az életük minden napját, nem törődve azzal, hogy meddig élnek” (Préd 11,8).

Amikor a gyerekeim felnőttek, volt valami, amit mi úgy hívtunk, hogy „Apu varázslatos, rejtélyes túrái”. Időnként felborítottam az egész napirendet, és azt mondtam: „Felejtsétek el a napi rutint, most szórakozni fogunk!” Még az éjszaka közepén felébresztettem a gyerekeket, és beraktam őket az autóba, és ezt valami felháborító módon tettem: iskolai időszakban! Szóval mi történik, ha hiányoznak egy napot az iskolából? Emlékezni fognak arra az alkalomra. Emlékezni fognak arra, amikor igen korán felkeltettem őket, és hagytam, hogy zöld színű francia pirítóst egyenek.

Szórakozz a gyerekeiddel! Leld bennük a kedved! Egyetlen nem szokványos nap nem fogja sem előrébb vinni, sem pedig tönkre tenni az életüket. Viszont egy különleges esemény, amely őrült és szórakoztató egyben, olyan emlék a gyerekek számára, amelyet soha nem fognak elfelejteni.

Ha nem ünnepelsz, és nem szórakozol a gyerekeiddel otthon, ne lepődj meg azon, ha később úgy döntenek, hogy kevesebb időt fognak ott tölteni. Ha nem szórakozol a gyerekeiddel, és nem igazán élvezed a társaságukat, ne csodálkozz, hogy ha majd felnőnek és elköltöznek, akkor nem akarnak túl gyakran visszamenni.

Ne csak elviseld a gyerekeidet, hanem leld bennük a kedved!

  • Mi élvez nagyobb prioritást a számodra: a napi menetrended vagy pedig az, hogy a gyerekeid jól érezzék magukat? Miért?
  • Miért helyezzük néha a napirendünket a gyerekek elé?
  • Mit tehetsz azért, hogy a héten jól érezd magad a gyerekeiddel? Miről kell lemondanod ezért?

Forrás: Napi remény